Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Σε νέο ισχυρό παράγοντα του ιταλικού πολιτικού συστήματος εξελίσσεται το κίνημα του πολυτάλαντου Μπέπε Γκρίλο, με τον ιταλό κωμικό, ηθοποιό, σχολιαστη και blogger να έχει την ευκαιρία να πολεμήσει το «σύστημα» από... μέσα!

Μετά την «έκρηξη» στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στη γειτονική χώρα, το κίνημα των «Πέντε Αστέρων» εμφανίζεται δεύτερο στις δημοσκοπήσεις, ξεπερνώντας μάλιστα και το «Κόμμα της Ελευθερίας» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οι Iταλοί έχουν κουραστεί από τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της χώρας και ο Πέπε Γκρίλο, ένας κωμικός με καυστικό χιούμορ που κατηγορεί εδώ και χρόνια το σύστημα, εκφράζει την τάση αυτή.
Ο Τζιουζέπε Πιέρο Γκρίλο (όπως είναι το πραγματικό του όνομα) γεννήθηκε στη Σαβινιόνε κοντά στη Γένοβα στις 21 Ιουλίου 1948. Αν και σπούδασε λογιστικά, πολύ γρήγορα έγινε γνωστός μέσα από την τηλεόραση. Το ταλέντο του ανακαλύφθηκε, σχεδόν τυχαία, κατά τη διάρκεια μιας πρόβας ενώ αυτοσχεδίαζε ένα μονόλογο. Συμμετείχε σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών, όπως και σε ταινίες ως κωμικός.
Τί λέει ο ίδιος για τον εαυτό του; «Όταν ήμουν νεαρός έκανα μια διαφήμιση, αλλά αργότερα κατάλαβα ορισμένα πράγματα γύρω από τις διαφημίσεις. Έπειτα από λίγα χρονιά τα έβαλα με τους πολιτικούς, διότι τα πράγματα πηγαίναν άσχημα, αλλά αργότερα κατάλαβα ορισμένα πράγματα γύρω από την πολιτική, και πιο συγκεκριμένα οτι η πολιτικη ελεγχεται απο την οικονομια.

Έπειτα από λίγα χρόνια ξεκίνησα μια παράσταση καταστρέφοντας έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, αλλά τώρα καταλαβαίνω ορισμένα πράγματα γύρω από το Διαδίκτυο, και πιό συγκεκριμένα ότι αποτελεί τη μοναδική μας σωτηρία» έγραψε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του «Tutto il Grillo che conta».
Το 2008 άρχισε να γράφει στο διάσημο ιστολόγιό του, το οποίο προσελκύει 300.000 αναγνώστες κάθε μέρα, ενώ έναν χρόνο αργότερα ίδρυσε το κίνημα των «Πέντε Αστέρων» το οποίο κατάφερε να είναι τρίτο σε ποσοστά στον πρώτο γύρο των ιταλικών αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι οπαδοί του κινήματος είναι γνωστοί και ως «grillini» (μικροί γρύλλοι). Ο 64χρονος κωμικός αντάλλαξε την Ferrari του με ένα βαν, με το οποίο «περιοδεύει» στις πλατείες της χώρας. Παρ' όλα αυτά, το Διαδίκτυο ήταν αυτό που έδωσε ώθηση στο πεντάστερο κίνημα, αφού οι περισσότεροι ψηφοφόροι του είναι στην ηλικιακή ομάδα των 30 ετών.
Τον Σεπτέμβριο του 2007, διοργάνωσε το πανεθνικό χάπενινγκ «V-Day» (Vaffanculo Day - «Μέρα του Άντε Γ...»), εξαιρετικά... αφιερωμένη σε όλα τα πολιτικά κόμματα και τους επαγγελματίες πολιτικούς.
Σημαία του Μπέπε Γκρίλο είναι η έξοδος της Ιταλίας από την ευρωζώνη και η μονομερής διαγραφή του χρέους της χώρας. Πριν από μερικές ημέρες τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού νομίσματος από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα). «Η Μέρκελ μπορεί να κρατήσει το Μάρκο. Η Ευρώπη ήταν μια ωραιότατη ιδέα των διαφόρων Ντελόρ και Μπράντ, αλλά το σχέδιο απέτυχε, διότι συναντήθηκαν οικονομίες πολύ διαφορετικές, με ένα νόμισμα που δεν έπρεπε να είναι ενιαίο» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Γκρίλο έχει εκτοξεύσει ουκ ολίγες αιχμηρές ατάκες που έχουν αφήσει... ιστορία. Αποκάλεσε τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, «παραβάτη και παράνομο» επειδή στήριξε τη μεταβατική κυβέρνηση τεχνοκρατών της χώρας υπό τον Μάριο Μόντι, για τον οποίο έχει πει ότι «ένας διακοσμητικός πρωθυπουργός που μόνο πίνει τσάι μασουλώντας πτιφούρ»! Για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι είπε ότι «το όνομά του δεν σημαίνει πια τίποτα.Ενώ έμοιαζε αιώνιος, τώρα θυμίζει προϊστορία. Δεν βάφεται πια, και δείχνει σαν τον ηλικιωμένο θείο του Καβαλιέρε».
Ο Μπέπε Γκρίλο παρομοίασε την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Μαφία λέγοντας: «Οπως η Κόζα Νόστρα απαιτεί από τα θύματά της την πληρωμή υποχρεωτικού δασμού προστασίας της τάξεως του 10%, έτσι και τώρα έχουμε μιαν άλλη μαφία με ακόμη μεγαλύτερες οικονομικές απαιτήσεις που στραγγαλίζει τους ανθρώπους».
Από τα πυρά του δεν έχουν ξεφύγει ούτε οι ιταλοί διανοούμενοι: «Ο σύγχρονος ιταλός διανοούμενος δεν ανήκει ούτε στη Δεξιά ούτε στην Αριστερά. Αγεται και φέρεται από το πορτοφόλι του. Είναι δουλοπρεπής και λατρεύει να υπηρετεί τους έχοντες εξουσία. Εχει πουλήσει την ψυχή του στον Διάβολο και είναι σιχαμερός».
Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν για λαϊκισμό και δημαγωγία. Οι οπαδοί του τον θεωρούν «Μάικλ Μουρ της Ιταλίας» ενώ ο ίδιος αυτοαποκαλείται «πυροκροτητής». Μένει να δούμε αν ανατινάξει το πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας.

ΠΗΓΗ:newpost.gr