Για πρώτη φορά η ισπανική κυβέρνηση ζητά επισήμως διεθνή οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης που πλήττει τις ισπανικές τράπεζες.
Ο αρμόδιος υπουργός για τον Προϋπολογισμό, Κριστόμπαλ Μοντόρο, είπε ότι οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» πρέπει να βοηθήσουν για τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου.
Μετά την απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Bankia ύψους 23,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Ισπανία βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών της ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η χώρα δεν θα κατορθώσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της και ότι θα χρειασθεί οικονομική βοήθεια.
Ωστόσο, αυτό δεν θα συμβεί "μεταξύ άλλων και διότι η Ισπανία δεν είναι τεχνικά δυνατόν να αποτελέσει αντικείμενο διάσωσης", δήλωσε ο υπουργός Προϋπολογισμού.
Όμως είπε:
"Επιμένω, για να επιτύχουμε αυτό που προσπαθούμε στην Ισπανία, την δημοσιονομική ισορροπία, την επάνοδο στην δημοσιονομική σταθερότητα μέσω της τροποποίησης του Συντάγματος, την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, τη βελτίωση των σχέσεων εργασίας, δεν έχουμε ανάγκη από εξωτερική βοήθεια. Καταλαβαίνουμε ότι το μέλλον βρίσκεται στην Ευρώπη, στο ευρώ. Και οφείλουμε να στηριχθούμε στη λήψη αποφάσεων από τους (ευρωπαϊκούς) θεσμούς".
Η Ισπανία τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα επέτρεπε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και τη δημιουργία μίας μεγαλύτερης τραπεζικής ένωσης, πράγμα που θα σημαίνει την εγκατάλειψη μέρους της δημοσιονομικής της κυριαρχίας, προκειμένου να αποφύγει ένα πρόγραμμα διάσωσης.
Έντονη η φημολογία ότι οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο θα λάβουν μέτρα για να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times, οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους και στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη που θα έχουν στη διάρκεια της ημέρας οι υπουργοί Οικονομικών και οι Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών της Ομάδας των 7 πιο αναπτυγμένων χωρών (G 7), για να συζητήσουν το ζήτημα της νέας επιδείνωσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
πηγή: newsit.gr