Σχεδόν τίποτα από την πολυσυζητημένη ροή χρημάτων προς την Ελλάδα δεν μένει στη χώρα, επισημαίνουν οι New York Times, εξηγώντας τη διαδικασία με την οποία η τρόικα ενισχύει οικονομικά τον ... εαυτό της.
Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας εμπεριέχεται και μια δήλωση του Τόμας Μάγιερ, συμβούλου της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη. «Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει ως προς την τρόικα, διότι τρόικα πληρώνει τον εαυτό της», τονίζει ο κ. Μάγιερ. Μιλούν ακόμη, ενισχύοντας το συμπέρασμα της εφημερίδας, σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης καθώς και ο Στεφάν Ντεό, επικεφαλής της μεγάλης ελβετικής τράπεζας UBS στο Λονδίνο.
Γράφουν οι New York Times:
«Την ώρα κατά την οποία η συμμετοχή της στην Ευρωζώνη είναι αβέβαιη, η Ελλάδα συνεχίζει να λαμβάνει δισεκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη βοήθεια από μία αποκαλούμενη τρόικα δανειστών που επιβλέπει τη διάσωσή της. Αλλά σχεδόν τίποτε από αυτά τα χρήματα δεν καταλήγει στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου αυτή να πληρώσει για ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες. Αντίθετα, τα λεφτά επιστρέφουν κατευθείαν πίσω, στη τσέπη της τρόικα».
«Παίρνεις πίσω τα λεφτά και αυτό το ονομάζεις τόκο...»
Η εφημερίδα χαρακτηρίζει μύθο την αντίληψη ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε αδυναμία να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις, εάν οι δανειστές διακόψουν την παροχή βοήθειας προς αυτήν. Αναφέρει:
«Το ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ που υποτίθεται θα εξασφάλιζε χρόνο για την Ελλάδα, εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο μόνο τους τόκους του χρέους της χώρας. Την ίδια στιγμή η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βυθίζεται (...) Καθώς πληρώνουν τους εαυτούς τους, τα μέλη της τρόικα παρακρατούν ταυτόχρονα άλλα κεφάλαια, τα οποία θα εξασφάλιζαν τη λειτουργία του ελληνικού κράτους».
Προσθέτουν ακόμη οι NY Times: «Η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει και να μην μπορεί να καλύψει τα χρέη της, εκτός όμως από εκείνα που οφείλει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση»
Η εφημερίδα επικαλείται τα λόγια ενός συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης ο οποίος, τηρώντας την ανωνυμία του, είπε για την τρόικα: «Φρόντισαν έτσι ώστε το ποσό για τις εσωτερικές δαπάνες να είναι τόσο μικρό, ώστε η Ελλάδα να υποχρεωθεί να αυξήσει δραματικά τα δικά της έσοδα».
Αυτό, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, γίνεται αυτό μέσω της «συνεχούς συσσώρευσης φορολογικών εσόδων σε μία διαλυμένη οικονομία».
«Η κατάσταση είναι παράλογη», τονίζει ο Στεφάν Ντιό της UBS και εξηγεί: «Οι ευρωπαϊκές αρχές δανείζουν χρήματα στην Ελλάδα ώστε η Ελλάδα να ξεπληρώνει τα λεφτά που δανείζεται από εκείνες. Στέλνεις τα χρήματα και τα αποκαλείς "δάνειο". Τα παίρνεις πίσω τα αποκαλείς "τόκο"»
Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος κινήθηκε και το σχόλιο που έκανε προσφάτως ο Χάνες Άντρος, παλιός υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας.
πηγή: iefimerida.gr