Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

H Shell απειλεί την Greenpeace!

Μυστηριώδης φάκελος με αποστολέα τη Shell, έφθασε στα γραφεία της Greenpeace. Όταν τον ανοίξανε συνειδητοποιήσανε ότι κάτι κάνουνε καλά ειδικότερα, όταν πρόκειται για τον αγώνα τους ενάντια στις ανεξέλεγκτες εξορύξεις πετρελαίου σε επικίνδυνα και ευαίσθητα μέρη, όπως η Αρκτική.

Δεν εξηγείται αλλιώς η σπασμωδική – και πρωτοφανής – κίνηση της Shell να κοινοποιήσει σε γραφεία της οργάνωσης ανά τον κόσμο, όπως σε Ελλάδα, Μεξικό, Μεγάλη Βρετανία, Τσεχία, Βέλγιο, Καναδά, ακόμα και στο… τμήμα επιστημονικής έρευνας της οργάνωσης (!) τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε εναντίον του αμερικανικού γραφείου.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η Shell θέλει κάθε γραφείο της Greenpeace ανά τον κόσμο να γνωρίζει: 
α) τα ασφαλιστικά μέτρα που έλαβε εναντίον του αμερικανικού γραφείου και 
β) ότι αν κάποιο γραφείο της Greenpeace τολμήσει να συμμετάσχει σε κάποια ειρηνική, ακτιβιστική δράση ενάντια στην εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική ή να πλησιάσει κάποιο από τα πλοία της, η Shell θα χρησιμοποιήσει τα μεγάλα νομικά «όπλα» εναντίον του.
Με άλλα λόγια η Shell ένιωσε την ανάγκη να τους στείλει ένα προειδοποιητικό μήνυμα του τύπου: «σταματήστε να κάνετε αυτό που κάνετε εδώ και 40-κάτι χρόνια, γιατί έχουμε θυμώσει τόσο πολύ με τις τελευταίες σας ακτιβιστικές δράσεις που σας απειλούμε με ολοκληρωτική εξόντωση». Ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.
Άδικος κόπος. Αν μη τι άλλο, στην Greenpeace γνωρίζουνε πολύ καλά την παράδοση της Shell εναντίον τους. Στη μακρά ιστορία τους εναντία στις πιο βρώμικες εταιρείες του πλανήτη, οι αγωγές της Shell πάντα κατέχουν εξέχουσα θέση ως οι πιο αυστηρές και σαρωτικές. Μάλλον το έχουν αυτό οι πετρελαϊκές εταιρείες! Πέρυσι το καλοκαίρι, η Cairn Energy προχώρησε σε ανάλογες κινήσεις προκειμένου να τους απαγορεύσει να δημοσιοποιήσουμε την ακτιβιστική μας δράση εναντίον τους μέσω twitter και facebook!
Σήμερα, η Shell τους απαγορεύει να πλησιάσουνε τα πλοία και τις πλατφόρμες εξόρυξης που διαθέτει, εξαιτίας του κινδύνου για τον «περιβάλλοντα χώρο» (sic). Προφανώς τους διαφεύγει ο κίνδυνος για το ευρύτερο περιβάλλον της Αρκτικής – ένα από τα πιο ευαίσθητα οικοσυστήματα στον πλανήτη – από την εξόρυξη σε μεγάλο θαλάσσιο βάθος με ξεπερασμένο εξοπλισμό. Όπως επίσης τους διαφεύγει το γεγονός ότι οι ειρηνικές μη-βίαιες ακτιβιστικές δράσεις της Greenpeace δεν έχουν θέσει ποτέ σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα άλλων, όπως άλλωστε καταδεικνύουν 40 χρόνια ακτιβιστικών δράσεων.
Την ώρα λοιπόν που οι δικηγόροι της Shell μάχονται ενάντια στο δικαίωμα της ελεύθερης γνώμης και της ειρηνικής διαμαρτυρίας, τα πλοία της εταιρείας πλησιάζουν κοντά στην Αρκτική. Αν περάσει το δικό τους, τότε η Shell θα έχει καταφέρει να μετατρέψει το παρθένο και ευαίσθητο οικοσύστημα της Αρκτικής – ένα από τα τελευταία του πλανήτη – σε βιομηχανική ζώνη.
Τα καλά νέα όμως, είναι ότι η Shell νοιώθει την πίεση, όπως δείχνουν τα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της Greenpeace, καθώς και τα προληπτικά μέτρα ενάντια σε άλλες οργανώσεις. Εξίσου σημαντικές, είναι οι δικές σας φωνές που δίνουν δύναμη στον αγώνα μας.
Ένωσε και εσύ τη φωνή σου μαζί τους και μαζί με τους 450.000 ανθρώπους που έχουν ήδη υπογράψει για να σταματήσουν τα σχέδια της Shell να καταστρέψουν την Αρκτική.



Πηγή: greenpeace.org