Τρίτη 1 Μαΐου 2012

«Έχουμε διανύσει τα 2/3 της κρίσης»

Την εκτίμηση ότι έχουμε διανύσει περισσότερο από τα 2/3 της κρίσης, διατυπώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian, στην πρώτη συνέντευξή του σε ευρωπαϊκή εφημερίδα μετά την ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.


Ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζει τις εκλογές της 6ης Μαΐου ως τις πιο κρίσιμες της μεταπολίτευσης και σημειώνει ότι η μάχη θα κριθεί τις τελευταίες ημέρες, με τους Έλληνες ψηφοφόρους να καλούνται να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση για το αν θέλουν να ακολουθήσουν μια ευρωπαϊκή πορεία, κάτι που είναι ασφαλές και υπεύθυνο ή κάτι διαφορετικό.
Χαρακτηρίζει παρανόηση την άποψη πως η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι εξασφαλισμένη ό,τι κι αν συμβεί, γεγονός που σημαίνει ότι από την κάλπη πρέπει να προκύψει πολιτική σταθερότητα.

«Δεν υπάρχει λόγος, σκεπτόμενοι λογικά, για την Ευρώπη και την ευρωζώνη να εκδιώξουν την Ελλάδα από το ευρώ. Αλλά έχουμε ένα σύστημα με πολλά μέρη, πολλές χώρες, πολλές κυβερνήσεις και πολλά εκλογικά σώματα και θα μπορούσαμε να έχουμε εξελίξεις που, παρά τη λογική, δεν ελέγχονται», προειδοποιεί ο κ. Βενιζέλος.

Αναφορικά με την άνοδο της Χρυσής Αυγής, σημειώνει ότι είναι «άτοπο και κρίμα άνθρωποι που είναι απεγνωσμένοι και θυμωμένοι, που είναι άνεργοι και έχουν χάσει τις επιχειρήσεις τους να πείθονται από τέτοιες πολιτικές».
Υπογραμμίζει δε, ότι δεν πρέπει να αφεθεί η ελληνική κοινωνία να γίνει φασιστική και το κοινοβούλιο να υποδεχθεί οπαδούς του νεοναζισμού.

Ο κ. Βενιζέλος αναγνωρίζει ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες, λέγοντας ότι και δικοί του συγγενείς με προσόντα δεν μπορούν να βρουν εργασία. Η προσπάθειά του όμως, προσθέτει, είναι να πείσει αυτούς τους απογοητευμένους ότι πρέπει ξανά να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ.

Παρουσιάζοντας την πρότασή του, αναφέρεται στην παράταση του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας κατά ένα χρόνο, ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στη Γερμανία για την ελληνική διάσωση, επισημαίνει ότι όπως και οι υπόλοιπες χώρες έτσι και η Γερμανία δεν έχει ζημιωθεί δανείζοντας χρήματα στην Αθήνα.
Χαρακτηρίζει ενδεχόμενη εκλογική νίκη του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία ως μακρά την καλύτερη κατάληξη για την Ελλάδα και προσθέτει ότι πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη και η «μονοδιάστατη» προσέγγιση της αντιμετώπισης της κρίσης.

Ο κ. Βενιζέλος δηλώνει ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο, ο οποίος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η Ευρώπη είχε σημάνει συναγερμό νωρίτερα. Αντίθετα, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα αφέθηκε να ενεργήσει ως «εργαστήριο της ιστορίας», όπως την περίοδο του εμφυλίου. «Θα έπρεπε να είχαμε κάνει πράγματα που δεν είχαμε συνειδητοποιήσει ότι χρειάζονταν επειδή δεν είχαμε προειδοποιηθεί και σε αυτό θεσμοί στην ΕΕ και την ευρωζώνη φέρουν ευθύνη», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: Newsbomb.gr