Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012


Δεν είναι μόνο οι δυο χώρες που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Είναι (κυρίως) οι δυο χώρες που φαίνεται πως είναι αποφασισμένες να βάλουν τέλος στην κυριαρχία της Άνγκελα Μέρκελ.


Το είχαν πει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, το έκαναν και πράξη στην ολονύχτια συνεδρίαση των 17 κρατών μελών της ευρωζώνης. 

Μπορεί η Άγνκελα Μέρκελ να μην είδε, όπως ήθελε, τον ημιτελικό του Euro 2012 ανάμεσα σε Γερμανία και Ιταλία, αλλά ο Μάριο Μόντι φρόντισε να της μιλήσει με ποδοσφαιρικούς όρους! «Θα συμφωνήσεις με τα ευρωομόλογα ή θα συνεχίσουμε να σου βάζουμε γκολ;» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός στη Γερμανίδα καγκελάριο σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Reuters. Τα πιο σοβαρά πράγματα λέγονται μεταξύ σοβαρού κι αστείου άλλωστε!








Οι 17 "τα έσπασαν" μέχρι να φτάσει το ξημέρωμα και να συμφωνήσουν. Το παραδέχτηκε ο ίδιος ο Μάριο Μόντι. «Υπήρξαν λίγες εντάσεις. Οι συνομιλίες με τους ευρωπαίους εταίρους του πέρασαν μια πολύ δύσκολη στιγμή, αλλά αυτό ήταν χρήσιμο» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι λίγο μετά το τέλος της Συνόδου, που αποδείχθηκε ένας προσωπικός θρίαμβος. Τα λόγια του super Μάριο των Ιταλών είναι διπλωματικά. Γιατι πίσω από την προσεκτική επιλογή των λέξεων κρύβεται η σκληρή αλήθεια: οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντάλλαξαν βαριές κουβέντες πριν τελικά η Γερμανία πεισθεί ότι, έστω και στις καθυστερήσεις, έχει φτάσει η στιγμή να κάνει ένα μικρό βήμα πίσω!
Μάριο Μόντι
Μάριο Μόντι
Όταν το ρολόι έδειξε μεσάνυχτα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο βγήκε από την αίθουσα συνεδριάσεων και "συμβούλευσε" τους δημοσιογράφους να μην περιμένουν. Η νύχτα θα ήταν μακρά. Όπως κι έγινε...Ας είναι καλά οι Μόντι και Ραχόι, που βγήκαν μπροστάν και ύψωσαν ανάστημα στη Μέρκελ.

Και ως άλλος... Μπαλοτέλι, ο Μάριο Μόντι νίκησε για δεύτερη φορά σε λίγες ώρες τη Γερμανίδα καγκελάριο (η πρώτη ήταν στο... γήπεδο). Είχε σύμμαχο και τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι. Οι δυο τους στύλωσαν τα πόδια και συναίνεσαν στο σύμφωνο ανάπτυξης των 120 δισ. ευρώ μόνο όταν έγιναν δεκτοί οι όροι τους. Ο εξής ένας δηλαδή: να μη γίνουν Ελλάδα και να μη δανείζονται με επιτόκια του 7%.

Η Ισπανία ζήτησε άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τα ευρωπαϊκά ταμεία, χωρίς να περνά από τους προϋπολογισμούς των κρατών ενώ η Ιταλία μέτρα για τη μείωση των αποδόσεων στα ομόλογα. Από νωρίς οι δυο χώρες είχαν συνδέσει τη συναίνεσή τους για την υιοθέτηση μέτρων για την ανάπτυξη στην Ευρώπη με την υλοποίηση άμεσων λύσεων για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πιέσεις στις αγορές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να δώσει 120 δισ. ευρώ στον δοκιμαζόμενο Νότο γιατί δε μπορούσε να ρισκάρει να «πέσουν» στα δίχτυα του μηχανισμού στήριξης και των Μνημονίων η Ισπανία (προς το παρόν μπαίνει μόνο για την ενίσχυση των τραπεζών της) και τη Ιταλία, οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία. Οι 27 αποφάσισαν επίσης στη δημιουργία μίας ενιαίας εποπτικής αρχής για τις τράπεζες στην οποία θα συμμετάσχει και η ΕΚΤ. Πρόσβαση σε αυτή θα έχουν και οι χώρες που δεν έχουν μπει σε πρόγραμμα βοήθειας. 

Όποια χώρα θέλει να επωφεληθεί από τις παρεμβάσεις αυτές, θα πρέπει να υπογράψουν ένα είδους Μνημόνιο, το οποίο όμως ΔΕΝ θα προβλέπει την παρουσία της τρόικας στη χώρα. 
Μαριάνο Ραχόι
Μαριάνο Ραχόι
Ρώμη και Μαδρίτη έπαιξαν σκληρό πόκερ μέχρι, νωρίς το πρωί της Παρασκευής πια, ανάψουν το «πράσινο φως» στο σύμφωνο ανάπτυξης που συμφώνησαν οι 27. Αλλα τελικά «ήραν τις επιφυλάξεις τους», όπως κομψά το έθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 


«Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να αλλάξουν τους όρους της επικείμενης διάσωσης των ισπανικών τραπεζών και να επιτρέψουν στην Ιταλία να αντλήσει από τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης για να μειώσει τα κόστη δανεισμού της», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.


Η ευρωζώνη θέλει να δημιουργήσει μέχρι τα τέλη του 2012 ένα μηχανισμό που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απ' ευθείας μέσω των ταμείων στήριξης, υπό ορισμένους όρους. Είναι επίσης έτοιμη για μια επέμβαση των ταμείων στήριξης για να καθησυχαστούν οι αγορές, πρόσθεσε ο Ρομπάι.


Φυσικά, ο Ιταλός πρωθυπουργός δε μπορούσε παρά να δηλώσει ικανοποιημένος από τη συμφωνία των 27. Μια συμφωνία που χαρακτήρισε «πολύ σημαντική για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ».
«Η ικανοποίηση για την Ιταλία είναι διπλή: τόσο για το περιεχόμενο της συμφωνίας όσο και επειδή ενίσχυσε τη διαδικασία μπλοκάροντας την υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης μέχρι να πετύχει, πράγμα που έγινε τη νύκτα, επείγοντα μέτρα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές δυσκολίες», είπε.


«Αν και αναγνωρίζαμε τον εαυτό μας στο σύμφωνο ανάπτυξης, η Ιταλία εξέφρασε μια επιφύλαξη και εμπόδισε την άμεση υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης, όπως έκανε στη συνέχεια και η Ισπανία», εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Με αίτημα της Ιταλίας εισήχθη, έπειτα από μακρά συζήτηση, μια παράγραφος στη δήλωση για τους μηχανισμούς σταθεροποίησης των αγορών σχετικά με τα κράτη που σέβονται τις συστάσεις που γίνονται προς τις χώρες τους καθώς και το σύμφωνο σταθερότητας όμως δυσκολεύονται παρόλα αυτά να χρηματοδοτηθούν στις αγορές λόγω απαγορευτικών επιτοκίων», πρόσθεσε δήλωσε ο Μόντι.


Η συμφωνία: δε θα αφήσουν Ιταλία και Ισπανία να γίνουν... Ελλάδα 
Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν σήμερα να αναλάβουν επείγουσα δράση για να μειώσουν τα αυξανόμενα κόστη δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας και για να δημιουργήσουν ως το τέλος της φετινής χρονιάς ένα ενιαίο εποπτικό σώμα για τις τράπεζες της ευρωζώνης, πρώτο βήμα προς μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση.


Οι 17 συμφώνησαν ότι τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση των αγορών ομολόγων χωρίς να εξαναγκάζονται οι χώρες που συμμορφώνονται προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ να υιοθετούν επιπλέον μέτρα λιτότητας ή οικονομικές μεταρρυθμίσεις.


Επίσης, συμφώνησαν το μελλοντικό μόνιμο ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, θα μπορεί να δανείζει απ' ευθείας τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους χωρίς να αυξάνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα μιας χώρας.


Οι χώρες που ζητούν στήριξη για τα ομόλογά τους από το ταμείο διάσωσης θα πρέπει να υπογράφουν ένα μνημόνιο συνεννόησης στο οποίο θα αναφέρονται οι υφιστάμενες πολιτικές δεσμεύσεις τους και θα συμφωνείται ένα χρονοδιάγραμμα. Όμως δεν θα αντιμετωπίζουν την επεμβατική επιτήρηση μιας "τρόικας" διεθνών δανειστών, όπως Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία.










πηγή: newsit.gr