Σάββατο 28 Απριλίου 2012


Ως τυπικά γηπεδούχος αναφέρεται ο Ατρόμητος, ωστόσο στις εξέδρες του Ολυμπιακού Σταδίου αναμένεται να κυριαρχήσει το ερυθρόλευκο χρώμα, αφού στο γήπεδο θα βρεθούν περίπου 35.000 οπαδοί του Ολυμπιακού και σχεδόν 12.000 του Ατρόμητου.

Στον Ολυμπιακό, που θα διεκδικήσει το 14ο νταμπλ της ιστορίας του και 5ο την τελευταία 7ετία, η αισιοδοξία για την κατάκτηση του τίτλου είναι διάχυτη. "Είμαστε έτοιμοι για το νταμπλ. Θα είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος για να κλείσουμε τη χρονιά", δήλωσε ο Ερνέστο Βαλβέρδε, ενώ για το γεγονός ότι αυτό θα είναι το τελευταίο του επίσημο παιχνίδι στον ερυθρόλευκο πάγκο, σχολίασε: "Η μόνη ιδιαιτερότητα είναι πως πρόκειται για έναν τελικό"
Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Βασίλης Τοροσίδης, τόνισε: "Αν παίξουμε όπως όλη τη χρονιά, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα"
Από πλευράς Ατρόμητου, ο Γιώργος Δώνης είπε για τη μεγάλη πρόκληση στην ιστορία της ομάδας του: "Οδηγός ελπίζω να είναι αυτά που γίνονται στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και να κάνουμε την έκπληξη".
Ερνέστο Βαλβέρδε, Κώστας Μήτρογλου και Ανδρέας Τάτος είναι αναμφισβήτητα τα κεντρικά πρόσωπα του αποψινού τελικού, ανεξάρτητα από την έκβαση του αγώνα. Ο Βαλβέρδε θα κοουτσάρει για τελευταία φορά τους παίκτες του Ολυμπιακού, αφού έπειτα από δύο συνεχόμενες και συνολικά τρεις σεζόν στην ομάδα, κατά τις οποίες μεταξύ άλλων κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο (φιλοδοξεί απόψε να τα κάνει δύο), την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί για προσωπικούς λόγους. 
Από την άλλη, Μήτρογλου και Τάτος αποφάσισαν να ενισχύσουν τον Ατρόμητο, παρά το γεγονός ότι τα δικαιώματά τους ανήκουν στον Ολυμπιακό. Οι δύο ποδοσφαιριστές διεμήνυσαν στον προπονητή τους πως είναι ψυχολογικά έτοιμοι και θα αγωνιστούν κανονικά απέναντι στην ομάδα που τους …δάνεισε στον Ατρόμητο.
Η απουσία του ανέτοιμου Ιμπαγάσα "πονοκεφαλιάζει" τον Βαλβέρδε, με τους Μακούν και Φουστέρ να διεκδικούν τη θέση του Αργεντίνου στα χαφ. Στον Ατρόμητο, ο Δώνης δεν αντιμετωπίζει προβλήματα εκτός του τραυματία Γιαννούλη.
Ενδεκάδες:
Ολυμπιακός:
 Κάρολ, Τοροσίδης, Αβραάμ, Μέλμπεργκ, Μαρκάνο, Ορμπάιθ, Μανιάτης, Φουστέρ, Αμπντούν, Μιραλάς, Τζιμπούρ
Ατρόμητος: Ιτάνζ, Σκόνδρας, Οικονόμου, Φυτανίδης, Τόμας, Ιγκλέσιας, Δημούτσος, Μπρίτο, Επστάιν, Μήτρογλου, Τάτος
Πολυνίκης του θεσμού είναι ο Ολυμπιακός, με 24 Κύπελλα σε 36 συμμετοχές σε τελικούς. Τα υπόλοιπα 43 Κύπελλα έχουν κατακτήσει: Παναθηναϊκός 17 (σε 28 τελικούς), ΑΕΚ 14 (σε 21), ΠΑΟΚ 4 (σε 16), Πανιώνιος 2 (σε 6), Λάρισα 2 (σε 4), Άρης 1 (σε 9), Ηρακλής 1 (σε 5), ΟΦΗ 1 (σε 2), Εθνικός 1 (σε 1) και Καστοριά 1 (σε 1). Κάτοχος του τροπαίου είναι η ΑΕΚ, η οποία επικράτησε 3-0 του φετινού φιναλίστ, Ατρόμητου, στον περσινό επεισοδιακό τελικό στο ΟΑΚΑ.
Έπειτα από τρεις συνεχείς παρουσίες σε τελικούς, ο Τάσος Κάκος από την Κέρκυρα παρέδωσε τη σφυρίχτρα στον Ηλία Σπάθα από τον σύνδεσμο διαιτητών Πειραιά. Βοηθοί του Σπάθα θα είναι οι Σαραϊδάρης και Βασιλειάδης του συνδέσμου Μακεδονίας, ενώ τέταρτος διαιτητής ορίστηκε ο Θανάσης Γιάχος από τη Χίο.