Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Βενιζέλος: Σε τρία χρόνια θα βγούμε από το Μνημόνιο

Την έξοδο της χώρα από το Μνημόνιο το αργότερο μέχρι το 2015 έθεσε ως βασικό στόχο του ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και της Στρατηγικής της Αυτοδύναμης Ελλάδας στην σημερινή του ομιλία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.



Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος σε εκδήλωση για τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματοςτου τόνισε πως: «Στόχος μας είναι η οριστική έξοδος από το μνημόνιο και την εξάρτηση να έχει επιτευχθεί το αργότερο σε τρία χρόνια. Στόχος μας είναι σε τρία το αργότερο χρόνια η Ελλάδα να είναι ένα δημοσιονομικά αυτάρκες και θεσμικά ισοδύναμο μέλος της Ευρωζώνης».
Στην συνέχεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε τις τρεις θεμελιώδεις πολιτικές προϋποθέσεις  προκειμένου να επιτευχθεί η έξοδος από το Μνημόνιο:
«Η πρώτη προϋπόθεση είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης να υιοθετηθεί από τον ελληνικό λαό. Να υπάρξει σαφής απόφαση, καθαρή εντολή, νομιμοποίηση. Το ζήτημα δεν είναι να διαμορφωθεί όπως και να ‘ναι μία κυβερνητική πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή.
Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να επιτευχθεί ο εθνικός, πολιτικός και κοινωνικός συναγερμός, δηλαδή αυτό που ονομάζουμε μια μεγάλη εθνική συμμαχία φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, της υπευθυνότητας, της αλληλεγγύης, των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων.
Και φυσικά, η τρίτη πρόταση, ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά μας, η προγραμματική συμφωνία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων όπως ακριβώς την περιέγραψα προηγουμένως, με προγραμματικό θεμέλιο το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που προτείνω σήμερα».
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως «για πρώτη φορά μπορούμε να μιλάμε για ένα σταθερό - για 10 χρόνια - νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα».
Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε ότι πρώτον δεν πρόκειται να επιβληθούννέοι φόροι, δεύτερον, δεν θα θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι και τρίτον, δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.
Αντίθετα, η έμφαση θα δοθεί στις διαρθρωτικές αλλαγές για μικρότερο και λιγότερο δαπανηρό κράτος, για άνοιγμα επαγγελμάτων και αγορών, για ελεύθερη πρόσβαση όλων».
Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος  τόνισε πως οι βασικές προϋποθέσεις της ανάπτυξης είναι η «Πρώτον, η μείωση του δημοσίου χρέους, βιωσιμότητα του χρέους, δημοσιονομική σταθερότητα. Δεύτερο στοιχείο, οι μικρότεροι τόκοι κάθε χρόνο, μικρότερο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
Τρίτο στοιχείο, η Χρηματοοικονομική σταθερότητα, σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, όχι χάρη των μεγαλομετόχων των Τραπεζών ή των Διοικήσεων των Τραπεζών αλλά προς όφελος των καταθετών, προς όφελος των επιχειρήσεων, προς όφελος των νοικοκυριών.
Τέταρτο στοιχείο, η ίδια η νέα δανειακή σύμβαση και το πρόγραμμα στήριξης που δίνει την άνεση στην Ελλάδα να νιώθει ασφαλής μέχρι την επάνοδό της στις αγορές, όποτε και αν επιτευχθεί η επάνοδος αυτή. Και βέβαια, τελευταία κρίσιμη προϋπόθεση αυτή που ήδη ανέφερα, η ρευστότητα».