Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Κύπρος: Ζητούμε δάνειο 2,5 δις επείγον από την Κίνα

Με τη δέουσα υπευθυνότητα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το θέμα της κάλυψης του κεφαλαιακού ελλείμματος του τραπεζικού συστήματος και έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για... αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τραπεζικό τομέα, αναφέρεται σε προχθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένη πηγή που μίλησε στην «Αλήθεια», αυτό το «με τη δέουσα υπευθυνότητα κ.λπ. κ.λπ.» σημαίνει «έχουν ενταθεί οι προσπάθειες της κυβέρνησης για εξασφάλιση δανείου από την Κίνα», με στόχο να καλυφθεί η μαύρη τρύπα της Λαϊκής Τράπεζας. 

Όπως η ίδια πηγή ανέφερε, η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι η Τράπεζα Κύπρου θα τα καταφέρει να βρει τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή της, κάτι που δεν θα καταφέρει να επιτύχει –κατά την κυβερνητική πηγή πάντα- η Λαϊκή Τράπεζα. Και επειδή το κράτος θα πρέπει να είναι πανέτοιμο για παν ενδεχόμενο, αλλά κυρίως για το ενδεχόμενο που διαφαίνεται πλέον καθαρά –αυτό δηλαδή της παρέμβασης/στήριξης της Λαϊκής Τράπεζας από το κράτος- γι' αυτό και όλες σχεδόν οι προσπάθειες επικεντρώνονται προς την εξασφάλιση δανείου από την Κίνα στα πρότυπα της συμφωνίας του δανείου από τη Ρωσία.


«Δεν έχουμε και πολλές επιλογές για να βρούμε χρήματα. Μόνον η Κίνα μας έμεινε. Το κράτος έχει χρήματα για τις δικές του ανάγκες και την εύρυθμη λειτουργία του μέχρι το τέλος του 2012. Αυτό που πρέπει να εξασφαλίσει τώρα, το συντομότερο δυνατόν διότι επείγει το θέμα, είναι το κονδύλι που πολύ πιθανόν θα χρειαστεί για να στηρίξει τη Λαϊκή Τράπεζα, στην περίπτωση που δεν τα καταφέρει να εξεύρει ιδιωτικά κεφάλαια και να ανακεφαλαιοποιηθεί από μόνη της. Επίσης, χρειαζόμαστε και έναν ποσό – καβάντζα για την περίπτωση εκείνη που κάτι δεν πάει καλά στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, αλλά και του πρώτου τριμήνου του 2013. Είμαστε σε προεκλογική περίοδο, μην το ξεχνάτε αυτό», σημείωσε με νόημα η ίδια πηγή, υποδεικνύοντάς μας μάλιστα δήλωση του νέου υπουργού Οικονομικών, στην οποία ο άπειρος με τα Μίντια κύριος Σιαρλής, προσπάθησε ανεπιτυχώς να μην μαρτυρήσει αυτό που σκεφτόταν... 


Στις 23 Απριλίου 2012, αναφερόμενος στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο νέος υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να πάρει οποιαδήποτε μέτρα χρειάζονται ώστε να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα. Είχε σημειώσει δε, ότι με βάση πληροφορίες του υπουργείου Οικονομικών «το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος πιθανόν να είναι της τάξης του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ και πιθανόν να περιοριστεί μόνον σε μία τράπεζα». Είχε πει, ακόμα, πως αν χρειαστεί να επέμβει το κράτος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αυτό μπορεί να γίνει είτε με την έκδοση εγγυήσεων είτε με ρευστό, είτε με την έκδοση ομολόγων.


«Όσο και αν δεν είναι επιθυμητό η εξασφάλιση δανείου από τρίτη χώρα, ενώ είναι επιλογή, θα ήταν λάθος να αρχίσουμε να λέμε ότι βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τον άλφα ή βήτα για εξασφάλιση ενός ποσού γι' αυτό τον σκοπό. Αν ποτέ χρειαστεί να εξασφαλίσουμε μια χρηματοδότηση με διμερή συμφωνία αυτό θα το πράξουμε, γιατί για εμάς η υποχρέωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι ένα δεσμευτικό και απαραίτητο στοιχείο. Καμιά οικονομία πουθενά στον κόσμο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς το τραπεζικό της σύστημα», είχε δηλώσει ο κ. Σιαρλής, σημειώνοντας παράλληλα και τα εξής: «Σε περίπτωση που αναγκαστεί το κράτος να παρέμβει, τότε αυτό θα γίνει με τέτοιο τρόπο που να μην επηρεάσει τις αγορές.


Το κράτος θα είναι έτοιμο πολύ πριν τις 30 Ιουνίου». Αυτό σημαίνει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την εξασφάλιση του δανείου από την Κίνα, υπογράμμισε η πηγή που μίλησε στην «Αλήθεια», και αυτό δεν είναι άσχετο, συνέχισε, με την πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο της Κινέζας Αναπληρωτή Πρωθυπουργού, Liu Yandong (20/4/2012), η οποία, μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο Χριστόφια, είχε δηλώσει ότι η Κύπρος είναι ο πιο αξιόπιστος φίλος της Κίνας. Σε εκείνη τη συνάντηση όχι μόνον τέθηκε στο τραπέζι, αλλά συζητήθηκε εκτεταμένα η επιθυμία της Κύπρου για εξασφάλιση δανείου ακόμη και ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Κίνα. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε τότε εκφράσει την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού και της κυβέρνησης προς την Κίνα κάνοντας λόγο για μια «πολλά υποσχόμενη συνεργασία, η οποία θ' αναπτυχθεί ακόμη πιο ραγδαία».


Το έδαφος είχε προλειάνει ο πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο, Li Guobang, ο οποίος, για τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Χριστόφια στις 17 Απριλίου 2012, είχε αναφέρει μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι με τον Πρόεδρο συζήτησαν το Κυπριακό και τις διμερείς σχέσεις. «Τώρα, οι διμερείς μας σχέσεις βρίσκονται σε ένα ιστορικό στάδιο και θα καταβάλουμε κοινές προσπάθειες για την περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση των διμερών μας σχέσεων», είχε πει ο Κινέζος πρέσβης.


Πηγή: tromaktiko