Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Επιστολή στον ΟΗΕ με την οποία γνωστοποιεί την πρόθεσή του να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις από την διαφιλονικούμενη περιοχή με το Σουδάν, απέστειλε το Νότιο Σουδάν.


Πριν από εννιά μήνες, το Νότιο Σουδάν κήρυξε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν και σήμερα ενημέρωσε τον ΟΗΕ ότι προτίθεται να αποσύρει όλες τις αστυνομικές δυνάμεις από την περιοχή Αμπιέι, σύμφωνα με επιστολή της αποστολής της Τζούμπα στο διεθνή οργανισμό.
Στην επιστολή αυτή, τονίζεται επίσης η δέσμευση του Νοτίου Σουδάν για άμεσο τερματισμό όλων των εχθροπραξιών μετά την εντολή της Αφρικανικής Ένωσης προς τις δυο πλευρές να σταματήσουν τις συγκρούσεις.

Η απόφαση για την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από την περιοχή Αμπιέι ελήφθη χθες, στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρόεδρο Σάλβα Κιίρ.
Ωστόσο, στο Χαρτούμ, ο σουδανός πρόεδρος 'Ομαρ Χασάν αλ-Μπασίρ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ορισμένες περιοχές των επαρχιών Νότιο Κορντοφάν, Λευκός Νείλος και Σινάρ, στα σύνορα με το Νότιο Σουδάν.
Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει από το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν να αποσύρουν τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις τους από τις διαφιλονικούμενες περιοχές κατά μήκος των συνόρων τους.

Πηγή: Newsbomb.gr