Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013


Σε εξαετή κάθειρξη καταδικάσθηκαν σήμερα έξι διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν επιτεθεί εναντίον ενός θωρακισμένου οχήματος των Καραμπινιέρων στα περιθώρια μίας κινητοποίησης των 'αγανακτισμένων' στη Ρώμη τον Οκτώβριο του 2011, μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.




Οι κατηγορούμενοι, όλοι τους ηλικίας από 28 έως 37 ετών, επιτέθηκαν εναντίον του θωρακισμένου στα μεθεόρτια της συγκέντρωσης των 'αγανακτισμένων' έξω από τη βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού, βάζοντας φωτιά στο όχημα και προπηλακίζοντας τον οδηγό του με μπαστούνια.

Το κατηγορητήριο που τους απαγγέλθηκε αφορούσε καταστροφή και λεηλασία δημόσιας περιουσίας, αντίσταση στα όργανα της τάξης, και διακεκριμένη επίθεση κατά εκπροσώπου της δημόσιας τάξης.

Οι κατηγορούμενοι ήσαν πέντε Ιταλοί -κάποιοι εξ αυτών μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων- κι ένας Ελβετός που κατάγεται από το Μπάντεν. Οι καταδικασθέντες είχαν συλληφθεί τον περασμένο Απρίλιο έπειτα από πολύμηνες έρευνες και είχαν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό έως τη δίκη τους.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης κατήγγειλαν την αυστηρότητα των ποινών που επιβλήθηκαν και ανακοίνωσαν πως θα εφεσιβάλουν την απόφαση. Σημειωτέον πως ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να επιβληθεί οκταετής κάθειρξη σε καθέναν από τους κατηγορουμένους.

Ο δικαστής διέταξε τον καθένα από τους καταδικασθέντες να καταθέσει εγγύηση 30.000 ευρώ ως αποζημίωση και τόκους στον Καραμπινιέρο, που δέχθηκε την επίθεσή τους, καθώς και στο υπουργείο Αμύνης.

Ο υπερσυντηρητικός δήμαρχος της Ρώμης Τζάνι Αλεμάνο εξέφρασε την ευαρέσκειά τους για την «ορθή δικαστική απόφαση» κατά προσώπων «που συγχέουν το δικαίωμα στη διαδήλωση με την δυνατότητα για άσκηση βίας κατά των δυνάμεων της τάξης».

Από την πλευρά του, το κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης στηλίτευσε την απόφαση, εκφράζοντας τη λύπη του που η ιταλική νομοθεσία «ως κληρονόμος του φασιστικού ποινικού κώδικα, προβλέπει αυστηρότατες ποινές για αδικήματα καταστροφής και λεηλασίας, που είναι ένα πολιτικό αδίκημα, και ποινές πολύ ελαφρύτερες για τους ενόχους διαφθοράς και τους φοροφυγάδες, οι οποίοι προξενούν πολύ περισσότερες βλάβες στη δημοκρατία και τη συλλογικότητα».




πηγή: iefimerida.gr